Hoe kan ik mijn creditcard blokkeren?


Je creditcard blokkeren is verstandig wanneer je je pas verloren bent of wanneer de creditcard gestolen is. Met het blokkeren van een creditcard voorkom je dat iemand anders gebruik kan maken van de betaalpas. Wat goed is om te weten, is dat je niet zelf je eigen creditcard kunt blokkeren - dit moet de bank of de kredietverstrekker waarvan je de creditcard hebt voor je doen. Daarom is het wel zo prettig om te weten hoe en waar je dit precies moet doen. Hieronder vind je daarom een handig overzicht van de stappen die je moet ondernemen wanneer je je creditcard wilt blokkeren evenals de nodige contactinformatie per bank of creditcardmaatschappij.

Creditcard blokkeren, zo doe je dat

Ben je erachter gekomen dat je je creditcard kwijt bent? Zijn je spullen gestolen of ben je je creditcard kwijtgeraakt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de creditcardmaatschappij en leg je verhaal uit. Voor iedere maatschappij zijn andere contactgegevens beschikbaar.

Een groot deel van de verstrekkers van creditcards zijn onderdeel van ICS. Het nummer van ICS is 020 - 66 00 611 (afdeling Verlies & Diefstal) en kun je 24 uur per dag bereiken. Nummers van andere creditcardmaatschappijen vind je verderop in dit artikel. Het is belangrijk om je creditcard zo snel mogelijk te blokkeren: doe je dit binnen één dag dan is de kans het grootst dat je zelf geen extra kosten maakt mocht er een geval van fraude zijn.

Vergeet ook niet om aangifte te doen bij de politie - iets wat veel mensen vaak vergeten wanneer hun creditcard verloren of gestolen is. Het is namelijk van groot belang dat die aangifte gedaan wordt, het liefst zo snel mogelijk. Alleen dan kan de politie iets voor je betekenen en hopelijk een eventuele dader opsporen.

In sommige gevallen wordt je creditcard overigens automatisch al geblokkeerd, bijvoorbeeld bij het te vaak intoetsen van een verkeerde pincode. Ook wanneer er verdachte transacties plaatsvinden op je rekening kan de creditcardmaatschappij je kaart blokkeren.

Contactinfo per bank of creditcardmaatschappij voor blokkeren creditcard

Kun je de juiste contactgegevens van jouw bank of creditcardmaatschappij niet zo snel vinden om je creditcard te blokkeren? Geen zorgen: in het onderstaande overzicht vind je alle contactgegevens van de creditcardmaatschappijen en banken die je op Top10creditcard.nl vindt. Via die informatie kun je direct je creditcard blokkeren. De nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar, ook vanuit het buitenland. Zorg ervoor dat je vanuit het buitenland het Nederlandse netnummer (0031 of +31) gebruikt.

 

Telefoonnummers per creditcardmaatschappij:

Creditcards van ICS: Visa World Card, Mastercard Classic/Gold, Bijenkorf Card, ASN Visa, ANWB Visa/Mastercard, Nationale-Nederlanden Creditcard, SNS Creditcard zijn te bereiken via het telefoonnummer van het helpcenter van ICS: 020 - 66 006 11.

MasterCard servicenummer: 0800 – 022 58 21.

Visa servicenummer: 0800 – 022 31 10.

Creditcards van American Express: daaronder vallen ook de creditcards Flying Blue (KLM) en Knab American Express. Creditcards van deze aanbieder blokker kan via het telefoonnummer: 020 - 50 485 04.

 

Telefoonnummers per bank:

ABN AMRO creditcard blokkeren: 020 - 66 006 11

Bunq creditcard blokkeren: via de app op je telefoon of tablet.

ING creditcard blokkeren: 020 - 22 888 00

Knab creditcard blokkeren: 020 - 50 485 04

N26 creditcard blokkeren: via de app op je telefoon of tablet

Pay2d creditcard blokkeren: 020 - 888 50 55

Rabobank creditcard blokkeren: 088 - 72 267 77

SNS Bank creditcard blokkeren: 030 - 63 330 51

 

Blokkeren van creditcard ongedaan maken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je je creditcard die je als verloren of gestolen had opgegeven alsnog tegenkomt tijdens het opruimen van je huis of het leeghalen van een tas. Over het algemeen geldt dat je een geblokkeerde creditcard niet meer kan gebruiken. De pas wordt namelijk volledig geblokkeerd en onbruikbaar gemaakt. Je ontvangt een nieuwe creditcard waar je soms voor moet betalen.

Onthoud dat de kosten voor een nieuwe creditcard altijd lager zijn dan de kosten die je misschien had gehad wanneer iemand fraude met een creditcard had gepleegd die niet (op tijd) geblokkeerd was. Daarom moet je een vermiste creditcard altijd zo snel mogelijk onbruikbaar maken.

Creditcards vergelijken