Gold, Platinum of Black creditcard, wat zijn de verschillen?

Het kan best verwarrend zijn om op zoek te gaan naar de creditcard die het best bij jou past. Niet alleen zijn er heel wat aanbieders actief (denk maar aan VISA, Mastercard, AmEx, …), maar bovendien heeft elke aanbieder een brede waaier aan creditcards in portefeuille. Er zijn de klassieke kaarten, er is de gold card, de platinum card en de black card. Maar wat betekenen die kleuren eigenlijk? En wat is het verschil?


Vervagend verschil

Een aantal jaar geleden was het vrij simpel om deze vraag te beantwoorden. Er was immers een strikte hiërarchie wat creditcards betreft. Aan de top van de voedselketen stond de Platinum kaart gevolgd door Gold en ten slotte de standaardkaarten. Vandaag de dag zijn de grenzen tussen kaarten echter sterk vervaagd en zijn de verschillen in exclusiviteit en beloningen minder duidelijk geworden. Toch kunnen we nog steeds enkele algemene trends ontdekken.

Gold creditcard

Een Gold creditcard is tegenwoordig de middenweg tussen de meest prestigieuze creditcards en een standaardkaart. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten hoger liggen bij een Gold kaart en er vaak ook bepaalde inkomenseisen zijn bij de aanvraag. Daar staat tegenover dat je in de regel er reisverzekering bij krijgt, de limieten hoger liggen en het beloningsprogramma aantrekkelijker is. Wat die beloningen exact zijn en of ze de moeite waard zijn hangt natuurlijk af van de specifieke verstrekker.

> Bekijk hier alle gold creditcards

Platinum creditcard

Er is eigenlijk geen duidelijke definitie voor wat een Platinum creditcard nu exact is. Desondanks zijn de algemene kenmerken van deze creditcards toch behoorlijk eenduidig. Zo is de Platinum kaart vrijwel altijd de meest exclusieve standaardkaart van de aanbieder (tenzij er een Black kaart wordt aangeboden). Platinum kaarten werken over het algemeen met een duidelijk beloningssysteem en een indrukwekkende lijst voordelen. Zo geniet je van een meer uitgebreide reisverzekering en veel hogere kredietlimieten. Daar staat tegenover dat de interestvoeten behoorlijk hoog liggen en de jaarlijkse kosten ook niet min zijn. Bovendien zijn er bij Platinum kaarten duidelijke inkomensvereisten waar zeker niet iedereen aan voldoet.

> Bekijk hier alle platinum creditcards

Black creditcard

Niet iedereen biedt een Black creditcard aan, maar wanneer dat wel het geval is kan je er zeker van zijn dat dit de meest exclusieve, prestigieuze en duurste kaart is die de aanbieder heeft. In de praktijk biedt een Black kaart alle voordelen van de Gold en de Platinum kaart aan in het meervoud, maar krijg je ook te kampen met de kosten in het meervoud. Zo krijg je bij een Black kaart exclusieve toegang tot clubs, tot shows, tot sportevenementen en zelfs een regelrechte conciërgedienst. De jaarlijkse kosten stijgen echter evenredig. Het kan al snel een paar honderd euro kosten voor het voorrecht er eentje in bezit te hebben. De limieten zijn daarbij wel quasi-eindeloos en de spaarprogramma’s niet te evenaren.

> Bekijk hier alle black creditcards

Creditcards vergelijken