Wat is een cvc code?


Op je creditcard staan diverse cijfers en persoonlijke gegevens. Naast de code van je creditcard en je naam inclusief handtekening vind je er een zogeheten cvc-code. Deze code vind je vrijwel altijd op de achterkant van je creditcard. Voor het gebruik van je creditcard heb je deze code in de meeste gevallen nodig; anders kun je geen online betaling doen. Wanneer je bijvoorbeeld online een hotelovernachting boekt moet je niet alleen je 16-cijferige creditcardnummer invullen, maar ook de cvc-code. Waarvoor staat cvc en wat is de functie van deze code?

Wat is een cvc-code op een creditcard?

De cvc-code wordt ook wel een verificatiecode of een veiligheidscode genoemd. Deze code bestaat uit drie of vier cijfers die het betalen met een creditcard veiliger maken. Cvc staat voor card verification code en dat is precies wat de code doet: het verifieert of jij de creditcard daadwerkelijk in handen hebt of dat er fraude mee wordt gepleegd. Let op: de cvc-code is niet hetzelfde als je pincode.

Iedere creditcard heeft een unieke cvc-code die je online, als verificatie, moet invullen wanneer je bijvoorbeeld een hotel wilt boeken of een vlucht wilt reserveren. De cvc-code vind je bij creditcards van Mastercard en Visa achterop de kaart en bestaat uit drie cijfers. Heb je een creditcard van American Express (AMEX)? Dan vind je de cvc-code, die daarbij uit vier cijfers bestaat, op de voorkant van de pas.

Wat is een vervaldatum op een creditcard?

Wanneer je je creditcard bestudeert, zie je dat er niet alleen een cvc-code op staat. Je vindt er bijvoorbeeld ook een datum; dat is de vervaldatum van je creditcard. Staat er op je creditcard bijvoorbeeld 04/24? Dan betekent dat dat de creditcard tot en met april 2024 geldig is. Zodra deze datum in de buurt komt, ontvang je automatisch een nieuwe creditcard per post. Op het moment dat je je nieuwe creditcard ontvangen hebt, kun je deze direct activeren. Zorg ervoor dat je je oude creditcard voor de zekerheid onbruikbaar maakt.

Er is een logische reden waarom er een vervaldatum op je creditcard staat. Deze datum is toegevoegd voor extra veiligheid. Mocht je bijvoorbeeld je creditcard ergens in een la hebben liggen of op een plek hebben waar je niet helemaal zeker van bent, dan komt er een moment dat de creditcard niet meer gebruikt kan worden. Wanneer je een nieuwe creditcard ontvangt blijft het creditcardnummer hetzelfde, maar verandert de cvc-code wel. Denk hier dus aan wanneer je wilt betalen met je nieuwe creditcard.

Creditcards vergelijken