Creditcard met BKR registratie

Wist je dat het soms niet mogelijk is om een creditcard aan te vragen? Je krijgt je aanvraag dan terug, omdat je lopende schulden hebt. Een lening voor de auto bijvoorbeeld of om je studie te bekostigen. Je hebt dan een zogeheten BKR registratie.


Wat is een BKR registratie?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit Nederlandse bureau verzamelt alle kredietgegevens van mensen in Nederland, dus ook van jou is er een elektronisch dossier als je eens iets geleend hebt. Dit elektronisch dossier kan door kredietverstrekkers, zoals banken, postorderbedrijven, mobiele telefoonverkopers, leasemaatschappijen en creditcardbedrijven, worden ingezien om te zien of je kredietwaardig bent. Het is in het leven geroepen om consumenten te beschermen dat ze boven hun bestedingsmogelijkheid blijven lenen. Eigenlijk alles wat je op afbetaling koopt, is in het BKR dossier opgenomen. Kredietverstrekkers zijn overigens verplicht bij wet om een BKR toetsing te doen om te zien of je dus kredietwaardig bent.

Wanneer kom je in het BKR register?

Wanneer je een creditcard hebt en je hebt daar mee een aankoop gedaan, dan wordt dit ook in de BKR database opgenomen. Overigens word je niet geregistreerd met een negatief saldo bij de BKR wanneer je binnen de termijn het verschuldigde bedrag terugbetaalt aan de creditcard maatschappij. Dus wanneer je per maand meteen de gehele openstaande factuur betaalt. Je hebt dan namelijk geen lening en kom je ook niet in het register.

De invloed van een BKR registratie op je creditcard aanvraag

Als je verschillende grote leningen hebt, dan is het niet altijd even eenvoudig om creditcard aan te vragen. Bij de BKR toetsing zal namelijk de creditcardmaatschappij zien dat je al een lening hebt. Het risico dat je dan de leningen of het krediet op de creditcard niet tijdig kan terugbetalen kan dan erg groot zijn. Is dit het geval, dan wordt je creditcard aanvraag niet gehonoreerd. Dit geldt vooral voor creditcards waarbij ook een minimale inkomenseis van kracht is. De BKR toetsing geldt zowel voor personen als voor bedrijven. Dus ook als ondernemer moet je eerst door de BKR toetsing heenkomen om een creditcard te kunnen krijgen.

Creditcard opties met en zonder BKR registratie

Je mag er eigenlijk vanuit gaan dat alle creditcards onder de BKR registratie vallen. Vooral wanneer deze inkomensafhankelijk zijn. Ook alle business creditcards worden eerst getoetst. Creditcards die je via je bank aanschaft (zoals ING of ABN Amro) of bijvoorbeeld via de ANWB aanvraagt, ondergaan ook altijd een BKR toetsing.

Er is echter één type creditcard waar een BKR toetsing niet voor geldt. De prepaid creditcards vallen namelijk niet onder deze regeling. De reden hiervoor is simpel: behalve een jaarlijkse bijdrage en een percentage voor iedere opwaardering van de kaart, leen je geen geld. Je plaatst zelf geld op de creditcard. Dit geld heb je al in je bezit, dus is het geen lening. VISA en MasterCard hebben verschillende prepaid creditcards in hun assortiment opgenomen, zodat je ook met een negatieve BKR registratie een creditcard kan aanvragen.

Door de verschillende creditcards te vergelijken, ontdek je snel welke creditcards wel en welke geen BKR toetsing of BKR registratie opleveren.

Creditcards vergelijken