Duurzame creditcards

We worden ons steeds bewuster van het feit dat de wereld onze hulp nodig heeft. Daarom nemen we bijvoorbeeld groene stroom, recyclen we plastic, papier, glas en huisvuil en proberen we de auto vaker te laten staan. Ook in de creditcardwereld zijn er duurzame opties om uit te kiezen. De creditcard zelf echter is gewoon een plastic pasje, maar bij gebruik zet je je in voor duurzame projecten. En daar hoef je niets extraís voor te betalen.


Aanbod duurzame creditcards

Hoewel banken en kredietverstrekkers steeds duurzamer zijn gaan denken, is het aanbod van duurzame creditcards helaas nog niet heel groot. Nu hoeft natuurlijk niet iedere aanbieder een zogeheten groene kaart aan te bieden, want dan wordt het doel voorbij geschoten. Eén per maatschappij is vaak al voldoende. Vooral als deze duurzame creditcards tevens bankonafhankelijk zijn.

Zo werkt een duurzame creditcard

Hoe meer jij uitgeeft met je duurzame creditcard, des te meer doneert je creditcardverstrekker aan het duurzame doel. Jij hoeft dus eigenlijk weinig meer te doen, dan gewoon de creditcard te gebruiken.

Steun verschillende projecten

Wat je precies steunt met een duurzame creditcard hangt af van de kredietverstrekker. Zo kunnen er bomen geplant worden met je uitgaven of steun je verschillende projecten van het Wereldnatuurfonds. Tevens kun je via een duurzame creditcard investeren in duurzame energie, steun je projecten voor eerlijke handel en tegen de wapenindustrie, help je mee met de strijd tegen kinderarbeid en zet je je in voor zorg & welzijn projecten.

Aanbieders van duurzame creditcards

Er zijn verschillende duurzame creditcards om uit te kiezen.

VISA biedt twee verschillende duurzame creditcards aan. Namelijk eentje in samenwerking met ASN Bank voor de ASN VISA Card en een voor het Wereldnatuurfonds; de VISA World Panda Card. Beide creditcards zijn bankonafhankelijk en bieden alle voordelen van de gewone VISA World Card. De ASN VISA Card is gemaakt van duurzaam plastic zonder PVC en doneert met iedere transactie die jij doet aan duurzame projecten die zij steunen. Op de VISA World Panda Card staan zowel een foto van een pandabeer als het logo van het WNF afgebeeld. Hiermee laat je dus meteen zien dat je het Wereldnatuurfonds steunt.

Bunq Green Card is een creditcard gemaakt van metaal en heeft op die manier een duurzamer karakter dan een creditcard van plastic. De Bunq Green Card wordt verzorgd door MasterCard en behoort tot de prepaid creditcards. Tevens is deze duurzame creditcard bankonafhankelijk. MasterCard maakt een wereldwijde betaling mogelijk; jij bepaalt het bestedingslimiet. Niet alleen het uiterlijk is duurzaam; voor iedere € 100 die wordt uitgegeven met de Bunq Green Card plant Bunq een boom. Dat geldt ook voor de Bunq Travel Card trouwens, echter is deze wel van plastic.

Dan is er nog de American Express Green Card die qua naam tevens een groen, duurzaam karakter lijkt te hebben. ‘Green’ is echter een term die in Amerika wordt gebruikt om de met groene inkt gedrukte bankbiljetten aan te duiden. Toch is het mogelijk om met de American Express Green Card duurzaam bezig te zijn. En wel via het leden spaarplan. Jij kan namelijk met deze spaarpunten zelf bepalen of je een goed doel, zoals Orange Babies en Brooke Hospital (een ziekenhuis voor ezels en paarden), te steunt. De keuze is aan jou en wordt dus niet automatisch gedaan.

Vergelijk duurzame creditcards

Uiteraard zijn er aan al deze creditcards voorwaarden verbonden om ze te mogen gebruiken. Zo kijken American Express Card en VISA (voor de VISA World Panda Card en ASN VISA Card) naar de hoogte van je inkomen. De Bunq Green Card en de Bunq Travel Card zijn prepaid creditcards en zijn daarmee de enige duurzame creditcards waarbij je jaarinkomen er niet toe doet. Om erachter te komen welke duurzame creditcard het beste bij je past, vergelijk je deze creditcards eenvoudig met Top10Creditcard.nl.

Creditcards vergelijken