Veilig betalen met een creditcard


Betalen met een creditcard in Nederland? Dat doet men nog niet massaal. Een van de redenen waarom nog niet iedereen dat doet, is omdat sommige mensen niet zeker weten of je veilig kunt betalen met een creditcard. Dat komt door de talloze berichten in het nieuws waarin je leest dat er weer eens fraude gepleegd is met iemands creditcard. Maar, is betalen met een creditcard daadwerkelijk onveilig of valt dat wel mee? Één tipje van de sluier: creditcardbetalingen kunnen net zo veilig worden gedaan mits je goed oplet.

Is het betalen met een creditcard veilig?

Net als bij een gewone bankpas beschik je namelijk over een betaalkaart met een pincode. In de meeste gevallen heb je die pincode nodig om een betaling te doen. Boek je bijvoorbeeld een hotel of een vlucht met je creditcard dan zul je zien dat dat niet kan zonder dat je je eigen pincode hebt ingevuld. Die pincode weet alleen jij - zorg er dus voor dat je die code goed onthoudt of ergens hebt opgeborgen. Op die manier is betalen met een creditcard gegarandeerd veilig te noemen en zelfs te vergelijken met de veiligheid van een gewone bankpas.

Tegenwoordig kun je echter net als bij de gewone bankpas kiezen voor contactloze betalingen met je creditcard. Bij een contactloze betaling heb je niet altijd een pincode nodig: tot een bepaald bedrag kan er geld worden afgeschreven wanneer je alleen over het pasje beschikt. Zonder pincode kun je meestal niet meer dan €25 per keer afrekenen en niet meer dan €50 aan achtereenvolgende betalingen doen. Dat is het enige nadeel van contactloos betalen met een creditcard.

Online betalen met je creditcard

In Nederland kun je op veel plekken gewoon betalen met je creditcard. Toch doen Nederlanders dit over het algemeen (nog) niet; zij verkiezen vaak hun bankpas om fysieke aankopen te doen zoals boodschappen in een winkel of een hotelovernachting afrekenen bij het hotel. Online wordt een creditcard daarentegen wel veel gebruikt: het is het ideale en veilige betaalmiddel om een vlucht mee te boeken, om een paar nachten weg te reserveren en om een volledige nieuwe outfit te scoren. Je kunt er zelfs je boodschappen mee betalen!

Het voordeel van online shoppen met een creditcard is dat je vrijwel altijd profiteert van een aanvullende verzekering voor bijna al je online aankopen. Dat betekent dat wanneer iets niet of kapot geleverd wordt je niet hoeft te betalen, omdat je daarvoor bent verzekerd via je creditcard. Door die verzekering kun je al op een meer veilige manier online aankopen doen dan dat je bijvoorbeeld met een gewone betaalpas doet. Bij een pinpas profiteer je namelijk niet van zo’n extra verzekering.

Tips om zelf op te letten bij een online creditcardbetaling

Natuurlijk moet je wel altijd goed opletten wanneer je online betalingen doet met je creditcard. Overal ter wereld zijn immers criminelen actief; dat geldt ook voor criminelen die je creditcardgegevens willen stelen. Volg daarom onderstaande tips op bij een online creditcardbetaling:

  • Heb je je creditcard ontvangen? Zet er meteen je handtekening op. Op die manier kan de kaart niet zonder die handtekening gebruikt worden.
  • Houd je pincode altijd geheim en geef de code nooit aan de bank of de geldverstrekker. Zij zullen nooit om dit soort gegevens vragen - dus ook niet in tekstberichten op je mobiele telefoon of mailtjes.
  • Betaal niet zomaar in iedere webwinkel met je creditcard. Check eerst of het een betrouwbare webshop is. Ken je de webwinkel niet? Kijk dan eerst of er via Google ervaringen van anderen te vinden zijn over de online winkel.
  • Sla je gegevens van je creditcard nooit op bij een website, hoe aantrekkelijk dat ook is wanneer je er regelmatig shopt. Mocht die website gehackt worden dan kunnen criminelen bij jouw gegevens en daar misbruik van maken.
  • Controleer altijd of je internetverbinding veilig is. Die zie je door te kijken naar de URL; daar moet een slotje voor staan. Ook moet je verbonden zijn via ‘https’ in plaats van ‘http’.

Creditcards vergelijken