Auto huren met creditcard: hoe zit dat?

Ultieme vrijheid: een auto huren in het buitenland. Maar dan heb je wel een creditcard nodig. Waarom? En waar wordt die creditcard dan voor gebruikt? Lees hier waar je precies rekening mee moet houden.

Auto huren met creditcard: hoe zit dat?
< Alle artikelen

Je hebt een huurauto uitgezocht en bent klaar om te betalen. Dat kan gewoon met een betaalrekening, klaar toch? Nou, nee. Want je krijgt de huurauto vaak pas mee als je een creditcard kunt laten zien. Die creditcard heb je dus wel nodig om een auto te huren.

Dat zit zo: auto’s zijn duur en een ongeluk zit in een klein hoekje. De verhuurmaatschappij wil zeker weten dat je eventuele schade kunt betalen. De creditcard is de garantie. Er zijn maatschappijen die ook contante borg accepteren, maar de selectie is dan wel beperkter.

Welke type creditcards zijn geschikt?

Misschien heb je al wel een creditcard. Dan is het voor je de auto reserveert, slim om te checken wat voor creditcard dit is. Het is namelijk belangrijk dat er een bepaalde bestedingsruimte is. Bij een prepaid creditcard betekent dit bijvoorbeeld dat je van tevoren moet zorgen dat je er ruim voldoende geld op gestort hebt, anders wordt dit niet geaccepteerd. Dit geldt ook voor een debitcard. Het is goed om van tevoren uit te zoeken of de verhuurmaatschappij een debit of prepaid card accepteert. 

Goed om te weten: de creditcards van Mastercard en Visa worden vrijwel overal geaccepteerd. Dit zijn de meest gebruikte creditcards in Nederland. Heb je een creditcard van een andere maatschappij, bijvoorbeeld American Express? Dan is het ook verstandig om vooral te controleren of dit geaccepteerd wordt door de verhuurmaatschappij.

Hoe huur je een auto met je creditcard?

Er zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden als je een auto huurt met je creditcard. Dat werkt zo:

  1. Reserveer de auto met de creditcard van de hoofdbestuurder. Je kunt dus niet even de creditcard van iemand anders lenen om een auto te huren.
  2. Neem de creditcard mee. Je hebt de fysieke creditcard nodig om ter plekke de auto mee te krijgen. Een foto, scan of de wallet van je telefoon voldoen niet.
  3. Zorg ervoor dat de limiet van jouw creditcard hoog genoeg is om zowel de huurprijs van de auto als de borg mee te betalen. Een limiet verhogen kan meestal niet per direct dus regel dit voor vertrek vast.
  4. Zit er een pincode op de creditcard? Zorg er dan ook voor dat je weet wat deze is zodat je daadwerkelijk kunt betalen.
  5. De verhuurmaatschappij reserveert een bepaald bedrag op jouw creditcard voor bijvoorbeeld schades, verkeersboetes, brandstofkosten en eventuele tol. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per maatschappij en vaak ook per soort auto dat je huurt.
  6. Fijne vakantie!
  7. Na het inleveren van de auto worden eventuele betalingen verrekend. Controleer de eindafrekening die je krijgt van de verhuurmaatschappij goed.
  8. Wat overblijft van het gereserveerde bedrag wordt dan weer vrijgegeven, dit duurt meestal een aantal dagen.

Hoe zit het met de autohuurverzekering?

Heb je een creditcard waarbij aankopen verzekerd zijn? En krijg je een conflict met de verhuurmaatschappij, bijvoorbeeld over eventuele schade of gebruikte brandstof? Dan kan je creditcardmaatschappij je helpen om het geld terug te krijgen. Maar een auto huren met een creditcard betekent helaas niet automatisch dat je verzekerd bent tegen schade of diefstal.

Er zijn wel creditcards met een speciale autohuurverzekering, bijvoorbeeld van ANWB of sommige Mastercards. Je krijgt dan standaard een autoverzekering als je een auto huurt. Let dan wel goed op de voorwaarden. Zo betaal je soms alsnog een eigen risico en zijn er bepaalde situaties waarin je geen aanspraak kunt maken op deze autohuurverzekering.

Heb je nog geen creditcard? Vergelijk hier creditcards met elkaar om te ontdekken hoe het precies zit met de bestedingslimiet, aankoopbescherming en eventuele autohuurverzekering. Bij iedere kaart staat in de specificaties vermeld of deze geschikt is om een auto te huren.