VISA, Mastercard of American Express: wat zijn de verschillen?

In de wereld van de creditcards zijn VISA, Mastercard en American Express namen als klokken. Dat hoeft ook niet echt te verbazen: het zijn veruit de grootste creditcardnetwerken in onze contreien. Wat veel mensen echter niet weten is wat nu exact de verschillen zijn tussen deze aanbieders. Hoog tijd dus om de verschillen even op een rijtje te zetten.


Acceptatiegraad

Zowel VISA als Mastercard gaan prat op een wereldwijd hoge acceptatiegraad. Door het feit dat VISA een stuk eerder begon als creditcardnetwerk dan Mastercard klopt het inderdaad dat VISA hier nog altijd een streepje voorheeft. In de praktijk gaat het echter zelden voorvallen dat je wel met VISA, maar niet met Mastercard uit de voeten kunt. American Express daarentegen wordt op heel wat minder plekken geaccepteerd als betaalmethode.

Andere verschillen tussen de creditcards

Zowel VISA, Mastercard als American Express diverse creditcards aan gericht op verschillende doelgroepen. Toch zijn er in grote lijnen wel enkele verschillen te ontdekken tussen de creditcards onderling. Zo zijn er bij American Express strenge aanvaardingseisen: elke kaart kent een minimaal jaarinkomen. Bij VISA en Mastercard zijn het veelal de uitgevers zelf (de financiële instellingen dus) die beslissen over het toekennen van de creditcards.

Daarnaast is het ook zo dat American Express creditcards geen vaste uitgavenlimiet hebben. Iedere kaart die onder licentie van VISA en Mastercard wordt uitgegeven heeft dat echter wel. Let wel op. Dit betekent natuurlijk niet dat je onbeperkt kunt shoppen met jouw American Express kaart. De limiet van jouw creditcards wordt bepaald op basis van jouw betalingsgeschiedenis bij het bedrijf.

> Bekijk hier alle American Express creditcards
> Bekijk hier alle Mastercard creditcards
> Bekijk hier alle VISA creditcards

Bedrijfsorganisatie

Zowel de creditcards van Mastercard als VISA worden uitgegeven door andere financiële instellingen, zoals ING en niet door de ondernemingen zelf. Beide creditcarduitgevers hebben er immers voor gekozen om partnerschappen te onderhandelen om dit voor hen te doen. American Express daarentegen geeft hun creditcards wel zelf uit.

De doelgroep

Net zoals op heel wat andere punten zijn er ook hier weer raakvlakken tussen VISA en Mastercard. Beide aanbieders geven een grote waaier aan creditcards uit gericht op de grote massa. American Express gaat echter voor een heel ander publiek en mikt op exclusiviteit. Het bedrijf biedt luxueuze creditcards aan, kent hoge jaarlijkse kosten en een strikte inkomenstoets. Daar staat tegenover dat je dankzij jouw American Express kaart bijwijlen wel kunt genieten van unieke voordelen zoals hoge kortingen, toegang tot privé-lounges van luchthavens, exclusieve toegang tot shows en ga zo maar door. Iets wat bij VISA en Mastercard compleet afhangt van de uitgevende bank in kwestie en zo goed als altijd om een minder indrukwekkende lijst voordelen gaat.

Creditcards vergelijken