Spaarrente op een creditcard

Een creditcard is een handig hebbeding dat jou toelaat om nu al iets te kopen en dat later pas te betalen. In ruil voor deze dienst betaal je een bepaalde rente op het uitgegeven (eigenlijk geleende) bedrag. Dat weet iedereen. Maar wist je dat het ook andersom kan? Dat je ook gewoon geld kunt sparen met een creditcard? Sterker zelfs: op dit moment is het rendement een stuk hoger dan sparen via de spaarrekening. Voor je een gat in de lucht springt raden we je wel aan om even op onderzoek uit te gaan. Niet alle creditcards laten dit namelijk toe.


Hoe werkt het?

Concreet is het bij heel wat creditcards mogelijk om geld te storten op de rekening. Een goed idee wanneer je jouw limiet de hoogte in wilt jagen, maar ook wanneer er bijvoorbeeld een flinke borg ingehouden gaat worden. Zo wordt je achteraf niet verrast door een torenhoge rekening. Echter heeft dat geld storten op jouw creditcard nog een weinig gekend tweede effect: je krijgt een spaarrente op het bedrag dat naar jouw creditcard is overgemaakt. Afhankelijk van de verstrekker en het overgemaakte bedrag kan die rente tot vlot drie à vijf keer hoger liggen dan bij het traditionele spaarboekje. Geen wonder dus dat meer en meer mensen hier gebruikt van maken.


Creditcards met de hoogste spaarrenteIs het lucratief?

Dan maar gelijk de spaarrekening aan de kant schuiven voor een creditcard? Dat hangt af van het rendement van de rekening zelf en het bedrag dat je op jouw creditcard bij kunt schrijven. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een creditcard in portefeuille houden ook een jaarlijkse of maandelijkse bijdrage kost. Het kan dus absoluut een goede beslissing zijn om jouw spaargeld over te hevelen naar een creditcard, maar dan moet het wel gelijk voldoende zijn om de meerkost van de creditcard zelf te compenseren.

Depositogarantiestelsel en risico’s

Ook leuk om te weten is dat sparen met een creditcard valt onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat in uiterste noodzaak, wanneer bijvoorbeeld de bank failliet gaat, je jouw spaargeld gegarandeerd tot €100.000 terugkrijgt. Daarnaast blijft het natuurlijk wel zo dat je best goed in de gaten houdt wat je met jouw creditcard uitricht. Je krijgt een mooie rente op het bedrag dat je op jouw rekening hebt staan, maar de rente die te betalen valt op uitgaven is nog een stuk hoger. Betaal dus altijd alles tijdig terug en informeer je op voorhand grondig over de mogelijkheden!

Creditcards vergelijken